cross-press    2023 

Proslava Majčinog dana - izvještaj za novinstvo udruge "Betlehem"

Proslava Majčinog dana - izvještaj za novinstvo udruge "Betlehem"


U subotu 7. 5. pri pavlinskom samostanu i crkvi Male Gospe u Sveticama kod Ozalja, Udruga "Betlehem" je u radosnom zajedništvu s brojnim prijateljima i simpatizerima proslavio Majčin dan.


Ovaj se dan već dva desetljeća održava prije svega u zahvalu Gospodinu za dar Marije, naše Nebeske Majke, kojoj tog dana pavlinski apostolat za život svečano obnavlja svoju posvetu i predanje.   Tog dana brojni sudionici proslave zahvaljuju Bogu i mole za sve majke, trudnice te za žene koje žele postati majke. Program je započeo euharistijskim klanjanjem te Gospinom krunicom, nakon koje je slijedila sv. Misa.

U popodnevnom dijelu ove cjelodnevne duhovne obnove slušala su se svjedočanstva, blagoslivljala mnoga prisutna djeca te se nad svima polagao tzv. Plašt Gospe Gvadalupske, jedan od dva takva u Hrvatskoj.   Ova pobožnost dolazi iz Meksika (na slici iz Gvadalupe Marija je prikazana kao djevojka u blagoslovljenom stanju) i vrlo ju cijeni i papa Franjo.   Polažući taj plašt nad vjernike oni simbolički bivaju "zagrljeni Gospom" - da nikad ne zaborave kako im je Majka uvijek blizi i uvijek ih štiti i zagovara.

Posebno je bilo dirljivo čuti i vidjeti korisnice majčinskih kuća Udruge u Zagrebu - 12 majka i toliko djece, koje su nazočile u molitvenom susretu okruživši oltar, uz igru i smijeh svojih najmanjih.

Tijekom proslave Majčina dana svi su mogli proći i jednim novitetom na Sveticama, "Stazom Božjeg milosrđa".     Ovaj je put nedavno napravljen za pobožnost onih koji tijekom deset postaja razmišljaju o Deset Božjih zapovijedi i tako čine pripremu za dobru svetu ispovijed.

Brojni su vjernici molili i u Nazaretskoj kućići pri kipu Male Gospe, zagovarajući one koji žele postati roditelji.   Mnogi su obišli i novi kip sluge Božjeg oca Janeza Ivana Strašeka te novouređeni prostor sa zanimljivom umjetničkom instalacijom koja prikazuje stare pavline oko velike makete samostana i crkve.

Predvečer su hodočasnici krenuli svojim kućama, u mnogim autobusima i osobnim vozilima, zahvaljujući Gospodinu na divnom danu njegove prisutnosti i blagoslova.   Sljedeći je susret ove vrste najavljen za prvu subotu u rujnu, kad se Udruga ponovno okuplja da proslavi 19. Molitveni sabor za nerođene.


Pater Marko Glogović, duhovni voditelj udruge.